Melyik korrupt oligarchának hiányzik Fót a gyűjteményéből?

Szó szerint a legnagyobb titokban folynak a fóti gyermekotthon úgynevezett kitagolásának az előkészületei. Úgynevezett, mert ez nem egy tömegintézmény, ergo nem kell kitagolni, sokkal inkább arról lehet szó, hogy valakit ezzel a hellyel akarnak kifizetni. Vagy valakinek megtetszett. Másfél éve próbálom kideríteni, mire készül a kormány Fóttal, most is bizarr kaland lett a kint létemből, amikor az EMMI semmiből előbukkanó helytartója kinyöszörögte, hogy titkos kormánydöntés van az intézmény sorsáról, amit „nem lehet a Közlönyben olvasni”. Tessék?! Ez már az új sikk, hogy nem tank- meg kémprogram-bizniszeket titkosítanak, hanem gyermekközpont-mutyikat? Újabb látogatást tettem a gyermekközpontban, figyeljenek.

blog.jpg

A kormány két éve bejelentette, hogy 2018 közepével felszámolja a fóti gyermekközpontot, mint korszerűtlen, a társadalomtól elszigetelt intézményt (nem az, lásd lent vagy előző bejegyzéseim). Tavaly nyáron aztán egy szűkszavú levélben tájékoztatták a fótiakat arról, hogy a bezárást 2019 májusára halasztják, de hogy mi lesz a gyermekek (és a szakemberek) sorsa, arról azóta sem kaptak semmilyen információt. Ezért hát magam próbáltam utánajárni annak, hogy mi a terv és mi lehet a valódi háttere Fót kitagolásának. Rétvári Bence először még egész közlékeny volt: 2017-ben még azt írta, hogy négy helyre kerülnek a fóti gyerekek: a különleges ellátást igénylők Budapestre, a „specisek” Zalaegerszegre és Kalocsára, a menekült gyerekek pedig Aszódra. Leírta azt is, hogy már javában zajlanak a férőhelybővítések részben uniós, részben költségvetési forrásból. El is mentem ezekre a helyekre, hogy a saját szememmel győződjek meg arról, valóban jobb körülmények közé kerülnek-e a gyerekek.

Hát nem. Aszódon konkrétan egy düledező romot, betonfalakkal körülvett eldugott épületmaradványt találtam. A másik kettő projekt sem a kitagolásról szólna. A város szélén működő zalaegerszegi speci már most is a törvényi határ fölötti létszámmal működik, 45 főt fogad (a speciális gyermekotthonok max. létszáma 40 fő), Kalocsa 48 fővel működik jelenleg. Mindkét intézménybe várólisták vannak és készültek ombudsmani jelentések, amik nem éppen ideális állapotokról számoltak be, miközben a munkaerőhiány is bevallottan komoly gond. Hozzáteszem egyik helyen se tudtak arról, hogy itt nekik egy éven belül fóti gyerekeket kellene fogadniuk.

Ezután vett csak igazán érdekes fordulatot a történet. Az EMMI és a fenntartó innentől kezdve egyetlen kérdésemre se volt hajlandó válaszolni, se szóban, se írásban. A fenntartó odáig ment, hogy azt írta, a fóti gyerekek sorsa „nem közérdekű adat”, majd a titkárnőjével dobatott ki, amikor képviselői munkámat végezve meglátogattam. Amikor az EMMI-hez fordultam, Rétvári Bence válasz helyett közölte, hogy szerinte én visszaélek a képviselői jogaimmal.

Mivel ugyancsak furcsának tartottam ezt a pánikszerű zárást, amit az EMMI produkált, úgy döntöttem, harmadszor is ellátogatok Fótra, elmesélem az ottaniaknak, mire jutottam. Most figyeljenek: engem ugye nem engedtek be se a fenntartóhoz, se a minisztériumba, de amikor bejelentett módon kimentem Fótra, a minisztérium és a fenntartó emberei ott ücsörögtek az igazgatói szobában. Vagyis azok, akikről folyamatosan lepattantam, embereket küldtek rám azért, hogy kihallgassák, miről beszélgetek a fótiakkal. Ha már ott ültek az öltönyös urak, megkérdeztem, mi a helyzet a bezárással, erre közölték, bár tudják, mi lesz Fóttal, nem árulják el, mert titkos kormányrendelet (!) van róla. Visszakérdeztem, erre megerősítette: „olyan, amit nem lehet a Közlönyben olvasni”. Namost mi évek óta tapasztaljuk, hogy a fideszes "új arisztokrácia"' Hódmezővásárhelytől a Budai Várig előszeretettel költözik kastélyokba. Sem kórház, sem múzeum, sem színház, és a jelek szerint gyermekvédelmi intézmény sem lehet akadály, ha bármire szemet vetnek. Ma két dolgot nem lehet tudni Fót kapcsán: hogy mi lesz a sorsa az itt élő gyerekeknek, és hogy melyik oligarchának fáj a foga a kastélyra. Titkos kormánydöntés?! Miért titkos az egy gyermekotthon ügyében?

És ha már ott voltak, kezdeményeztem, nézzék is meg az intézményt. Én már jó párszor bejártam, sok gyermek sorsát ismertem meg – hadd lássák az urak azt az intézményt, amit épp a közreműködésükkel akarnak tönkre tenni. Mert kevés az olyan helyzet, ahol szemtől szemben állnak azok, akik a kiszolgáltatottság okozói és elszenvedői. És ez az a helyzet volt. Egyik oldalon a velejéig korrupt, az emberek sorsával nem törődő kormány képviselői, a másikon a létbizonytalanságban tartott, otthonukat, munkahelyüket féltő emberek. Azt akartam, lássák, milyen emberi sorsokkal játszadoznak itt zárt ajtók mögött.

52513927_1987404568055800_4108824985349390336_n.jpg                                         52117861_401273007303452_7105356352746160128_n.jpg

Már most is mérhetőek a károk: a szakembereket felőrli a bizonytalanság, újak meg nem jönnek, mert ki akar fejest ugrani a bizonytalanba, a szakma amúgy is erősen munkaerőhiányos, dől össze a rendszer. A bejelentés óta visszaesett az adakozási kedv, kevesebb a pénz a működtetésre, jó ideje nincs pl. kertész, aki az óriási parkot gondozza. Télen a meghibásodott kazán megjavítására se volt pénz, 5 fokokban fagyoskodtak a gyerekek a szobákban. Csak akkor lépett a fenntartó, amikor a nyilvánossághoz fordultam. Amióta ez a központosított fenntartói rendszer van, kiszámíthatatlan az intézmények pénzügyi helyzete. A „szociális KLIK” úgy sakkozik a forrásokkal, hogy az egyik intézménytől elvont pénzből tömi be a lyukakat a másik helyen. Elég elolvasni a fóti gyermekotthon 2017-es beszámolóját: abban az áll, hogy 2017-ben az SZGYF egyszerűen nem adott pénzt dologi kiadásokra, majd egy másik intézménytől csoportosított át évközben.

Az SZGYF valójában lélegeztetőgépen tartja az intézményeket, mindenki a túlélésért küzd. A valóság olyan messzire került a jogszabályoktól, hogy már nincs is, aki számon kérje pl. az előírt szakmai létszámot. Borzalmasak a bérek, kevés a szakember, sok az alulképzett gyermekvédelmi dolgozó. Rendszeres továbbképzés, szupervízió, kiégést megelőző tréning, vagy bármilyen szakmai támogatás nincs. Miközben egyre problémásabb gyerekek kerülnek a rendszerbe, alig van gyermekpszichológus. A legtöbb helyen heti egy óra terápia van a súlyos pszichés zavarral diagnosztizált gyerekeknek. Erre mondta azt az egyik otthon dolgozója, hogy „csak jegeljük a gyerekeket”.

Fót példája jól mutatja, dehogy érdekli a kormányt a gyermekek sorsa, nekik a kitagolás az, hogy férőhelyhiányos rendszerben tologatják ide-oda a gyerekeket. Feltehetően nem is hisznek az egészben és láthatóan nem is érdekli őket az egész, de én egyet garantálok: folytatom a munkám, és arra mérget vehet a kormány, hogy addig nem fogok leállni, amíg ki nem derítem, mi van abban a titkos kormányrendeletben. A fóti gyermekközpont olyan érték, amit bűn lerombolni, és mindent meg fogok tenni azért, hogy ezt megakadályozzam. A közvélemény pedig így vagy úgy, de tudni fog róla, miként lép át a Fidesz most a legkiszolgáltatottabb gyermekeken.

A gyermekközpontról nagyon röviden:

Adott egy többfunkciójú intézmény Fót városában, ahol sokféle szükségletű gyermeket látnak el a Károlyi-kastélyhoz tartozó park területén (nem a kastélyban, ott a gróf lakik). Vannak itt különleges ellátást igénylő tartósan beteg és/vagy fogyatékos gyerekek, speciális szükségletű súlyos pszichés zavarokkal küzdő gyerekek és kísérő nélküli kiskorúak. Az ellátottak nem a kastélyban élnek és szó sincs tömegszerű, múlt századi körülményekről. Az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag megvalósult a kitagolás: a különleges szükségletű gyerekeket háromszor nyolc fős csoportokban helyezték el, a speciális szükségletűek pedig egy  32 férőhelyes, felújított intézménybe kerültek. Az egész nagyon szép terápiáskörnyezetben van, elérhető a lovasterápia, a kenuterápia, de az őspark mindenki számára önmagában megnyugtató hatású. Innen akarják kirakni a gyerekeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadettblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8114631682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 Szél Bernadett vagyok.
Mondták, hogy a nők nem valók a politikába, mert nem bírjuk a karaktergyilkosságot. Akkor ezt elfelejthetik, mert erre már biztosan rácáfoltam. Léphetünk tovább. Lépjünk jó nagyot. Távolra azoktól, akik csak ezt látják a politikában, és közel azokhoz, akiknek mindez a bőrére megy. Ott van a lényeg. Velük van dolgunk. És mi vagyunk azok, akik tesszük a dolgunkat -- és mindenhol ott vagyunk. A boltban, a kórházban, a cégben, a gyárban, az iskolában, a piacon, az otthoni "láthatatlan munkában". Ebben a blogban mutatom, én mit adok hozzá a közös történetünkhöz. Figyeljenek, jöjjenek, és vigyázzanak: a nyugalom megzavarására alkalmas témák következnek, a szerző azon erőteljes igényével, hogy változzanak a dolgok. Tartsanak ki és tartsanak velem!

 

 

süti beállítások módosítása