Bojkott, karaktergyilkosság, öninterpelláció - kormányzati próbálkozások Fót ügyében

Erős sorozatot produkált az EMMI Fót ügyében: először bojkottálták az ülést, amin a fóti gyermekotthonnal kapcsolatos javaslatomat tárgyaltuk volna, aztán a szociális államtitkárt vetették be, hogy szakmai válaszok helyett tömény személyeskedéssel vágjon vissza, legújabb mutatványuk pedig egy parlamenti öninterpelláció. Az EMMI ahelyett, hogy válaszolna a kérdésekre, hárít, tagad és hazudozik. 

szel_bernadett_kormanyzati_probalkozasok_fot_ugyeben.jpg

Selmeczi Gabriella tegnap azt kérdezte az EMMI államtitkárától a parlamentben, hogy "Igazak a híresztelések, miszerint gyermekek maradnak ellátatlanul a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárása után?" Már maga a kérdés érdekes, hiszen Fülöp Attila államtitkár gyakorlatilag azt adta elő a Népjóléti bizottságban, hogy "nincs fóti ügy", "az ellátás folyamatos", és hisztériát kelt az, aki azt állítja, bezárják a fóti gyermekotthont. Ehhez képest az öninterpellációban hirtelen újra előkerült a bezárás ténye, tehát mégiscsak bezárják a fóti gyermekotthont, mégiscsak van fóti ügy!

De menjünk tovább. Selmeczi Gabriella szerint "ellenzéki híresztelés" az, hogy gyermekek maradnak ellátatlanul a gyermekotthon bezárása után, holott a kormány "nagy, személytelen épületek helyett otthonra emlékeztető", "kis létszámú, korszerű intézményeket" hoz létre. Tegyük ezt is helyre, mert sajnos egy szó sem igaz ebből:
1. A fóti gyermekek NEM nagy, személytelen épületekben laknak, hanem 8 fős lakóegységekben és az ország legkisebb központi speciális gyermekotthonában. Már nem nagy létszámú gyermekvárosként működik a fóti Károlyi István Gyermekközpont, hanem speciális és különleges szükségletű gyermekek, illetve kísérő nélküli kiskorúak otthonaként, Fót város központjában. Maga Soltész Miklós fideszes államtitkár avatta fel 2010-ben a Speciális Gyermekotthon uniós pénzből kialakított épületét: https://2010-2014.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-csaladi-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/az-allamtitkar/beszedek-publikaciok-interjuk/atadtak-a-foti-gyermekkozpontot-uj-specialis-otthonat
2. A gyermekek NEM otthonra emlékeztető, kis létszámú, korszerű intézményekbe vagy nevelőszülőkhöz kerülnek, hanem korábbi gondozási helyükre, gyermekotthonokba, vagy a jóval nagyobb kalocsai és zalaegereszegi központi speciális gyermekotthon régi férőhelyeire. Az újonnan, uniós pénzből létrehozott 32 férőhelyre NEM kerülhetnek, mert a kormány meg sem várja, hogy a szükségleteiknek megfelelő férőhelyek - szakemberek felvétele után - átadásra kerüljenek. Még az új férőhelyek használatba vétele ELŐTT kiüríti a fóti Speciális Gyermekotthont, ami a gyermekek érdekeinek totális semmibe vétele. 
Rétvári Bence államtitkár válasza is a sokat ismételt hazugságok mantrázása: az államtitkár szerint sem igazak azok a rémhírek, amiket ellenzéki képviselők terjesztettek (?), "és amelyekkel nehéz sorsú gyermekek életét és az intézményben dolgozók egzisztenciáját tettlék bizonytalanná". Szerinte "a fóti intézmény működik, és ugyanúgy ellátják a gyermekeket, mint eddig." Ezt is tegyük helyre!
1. A kormány tartja három éve bizonytalanságban a fóti intézmény lakóit és dolgozóit. A kormány hozott három éve egy titkos kormányhatározatot a fóti otthon bezárásáról, majd tologatta évről évre a bezárás időpontját. Hogy van merszük ezek után ellenzéki képviselőkre mutogatni, mondván, hogy miattunk van bizonytalanság Fóton? Nézzék meg a fóti közalkalmazotti tanács levelét, amiben maguk írnak arról, hogy három éve élnek az intézményük jövőjét illető bizonytalanságban: https://www.wp.kigyk.hu/erdekvedelem/nyilt-level/. 
2. Nem igaz, hogy a fóti ellátásban nincs változás, minden ugyanúgy zajlik, mint eddig. A fóti Speciális Gyermekotthon kiürítése idén tavasszal-nyáron kezdődött meg: március óta nem érkeznek gyermekek a specibe, és az intézményben ellátottak száma megfeleződött. A gyámhatóság ugyanis sorra dönt a gyermekek gondozási helyének megváltoztatásáról. Hónapról hónapra viszik el a gyermekeket: mint írtam, nem jobb körülmények közé, hanem - új férőhelyek híján - oda, ahol van hely. 
A fóti gyermekotthon ügye mindennél jobban mutatja a kormány gyermekvédelemhez és az állami gondoskodásra szoruló gyermekekhez való viszonyát: nem a gyermekek legfőbb érdeke mentén születnek a döntések, hanem átláthatatlan politikai érdekek alapján. Mindennek a gyermekek a legfőbb kárvallottjai: azok, akiket most embertelenül, speciális szükségletükre való tekintet nélkül hurcolnak el Fótról, meg sem várva az új férőhelyek kialakítását. Magyarázat nincs arra, miért ilyen sürgős, mi lehet fontosabb a gyermekek érdekeinél. De biztosak lehetnek abban, hogy ezt is ki fogom deríteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadettblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3115357698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 Szél Bernadett vagyok.
Mondták, hogy a nők nem valók a politikába, mert nem bírjuk a karaktergyilkosságot. Akkor ezt elfelejthetik, mert erre már biztosan rácáfoltam. Léphetünk tovább. Lépjünk jó nagyot. Távolra azoktól, akik csak ezt látják a politikában, és közel azokhoz, akiknek mindez a bőrére megy. Ott van a lényeg. Velük van dolgunk. És mi vagyunk azok, akik tesszük a dolgunkat -- és mindenhol ott vagyunk. A boltban, a kórházban, a cégben, a gyárban, az iskolában, a piacon, az otthoni "láthatatlan munkában". Ebben a blogban mutatom, én mit adok hozzá a közös történetünkhöz. Figyeljenek, jöjjenek, és vigyázzanak: a nyugalom megzavarására alkalmas témák következnek, a szerző azon erőteljes igényével, hogy változzanak a dolgok. Tartsanak ki és tartsanak velem!

 

 

süti beállítások módosítása