Csak az időnket vesztegetik!

Orbán Viktor ismét a liberális demokráciák bukásáról értekezett a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XII. kongresszusán. Láthatóan a „keresztény szabadság” lett az a kommunikációs találmány, amivel újabban ideológiai igazolást akar adni a valójában nagyonis ismerős kategóriákkal leírható hatalomgyakorlásának. 

blogorban.jpg

Lássunk tisztán és beszéljünk tisztán. Orbán Viktor illiberális állama nem egy „sajátos kereszténydemokrata állam”, hanem egy szélsőjobbra sodródott, végtelenül korrupt, központosított autokrácia. Orbán Viktor rendszerének semmi köze a kereszténydemokráciához: nem hisz az egyenlő emberi méltóságban, nem tiszteli a szabadságjogokat, módszeresen felszámolja a hatalmi korlátokat és szolidaritás helyett üldözi az elesetteket. Nem keresztény és nem kereszténydemokrata, és akárhányszor facsarja ki ezeknek a szavaknak a jelentését, attól még ugyanazt fogják jelenteni.  

És akárhányszor elmondhatja azt is, hogy ellenfelei fel akarják adni Európa keresztény kultúráját, el akarják törölni a nemzeteket és egy sorosista világkormányt akarnak létrehozni — attól még egy ordas nagy hazugság marad. Értem, hogy Orbán Viktor folyamatosan azt a logikát alkalmazza, hogy az általa kijelölt ellenségnek olyan dolgokat tulajdonít, amit az nem is képvisel, és amit óriási veszéllyé duzzaszt, csak hogy azzal szemben a védelmező szerepében tűnhessen fel, de jelzem, ez sem lesz igaz attól, mert Orbán Viktor mondja. Senki sem akarja feladni a keresztény gyökereket, senki sem akarja eltörölni a nemzeteket és senki sem akar létrehozni egy világkormányt. A jogegyenlőség, a nemzetek feletti együttműködés és a szolidaritás melletti kiállás nem egyenlő az önfeladással, a nemzetellenességgel és nem egyenlő valamiféle ördögi összeesküvéssel. Ez Orbán Viktor végtelenül lebutított világképében kapcsolódik csak össze.

Ugyanakkor iszonyatos veszélyeket rejt magában Orbán Viktor szélsőjobbra tolódása, fasiszta retorikája. Ma is arról beszélt a kormányfő, hogy a keresztény szabadságra épített élet „igazi, mély és magasabb rendű élet”, és az különbözteti meg a liberális szabadságtól, hogy megmondja azt is, mit nem szabad akkor sem, ha az nem jár más szabadságának sérelmével. Pontosan látjuk a gyakorlatban, mit jelent az egyedül értékes élet az Orbán-rendszer számára: ha nem tartozol ebbe a körbe, mert például vallási kisebbség tagja vagy, mert fogyatékos vagy, mert meleg vagy, mert egyedülálló vagy, mert gyermektelen vagy, mert más színű a bőröd, vagy csak más véleményem vagy, mint a kormány, akkor te nem vagy egyenlő értékű az ő felfogásukban. Ez virtigli fasiszta retorika, ami ellen a leghangosabban kell tiltakoznunk. Minden egyes alkalommal. És ki kell mondanunk újra és újra, hogy minden ember egyenlő.

Továbbra is tartom, hogy olyan vezetőkre van szükség a mai világban, akik nem a megosztottság fokozására, az ellentétek kiélezésére alapozzák a népszerűségüket. Akik anélkül képesek egységet teremteni, pozitív jövőképet adni az embereknek és válaszokat adni a problémáikra, hogy gyűlöletet keltenének embertársainkkal szemben. Ideológiai spekulációkban elmerülő vezetők helyett olyan vezetőkre van szükség, akik képesek felismerni a valódi veszélyeket, mint a klímaválság vagy a fennálló gazdasági berendezkedés válsága. A jövőben felértékelődik azok szerepe, akik készek az együttműködésre, a közös cselekvésre és a valódi megoldások keresésére. Akik képesek a hosszú távú gondolkodásra, a válságok megelőzésére és az alkalmazkodásra. Aki leragad az ideológiai árnyékharcoknál, az egyszerűen alkalmatlanná válik a vezetésre. A klímaválság előbb vagy utóbb, de ki fogja kényszeríteni a felelős vezetőket. A populista vezetők addig is csak az időnket vesztegetik. Orbán Viktor felett már sokszorosan eljárt az idő. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadettblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5115093160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 Szél Bernadett vagyok.
Mondták, hogy a nők nem valók a politikába, mert nem bírjuk a karaktergyilkosságot. Akkor ezt elfelejthetik, mert erre már biztosan rácáfoltam. Léphetünk tovább. Lépjünk jó nagyot. Távolra azoktól, akik csak ezt látják a politikában, és közel azokhoz, akiknek mindez a bőrére megy. Ott van a lényeg. Velük van dolgunk. És mi vagyunk azok, akik tesszük a dolgunkat -- és mindenhol ott vagyunk. A boltban, a kórházban, a cégben, a gyárban, az iskolában, a piacon, az otthoni "láthatatlan munkában". Ebben a blogban mutatom, én mit adok hozzá a közös történetünkhöz. Figyeljenek, jöjjenek, és vigyázzanak: a nyugalom megzavarására alkalmas témák következnek, a szerző azon erőteljes igényével, hogy változzanak a dolgok. Tartsanak ki és tartsanak velem!

 

 

süti beállítások módosítása