A kormány most először ismerte be: eldőlt, hogy kiköltöztetik a speciális szükségletű fóti gyermekeket

És az is világos, hova.

Bármennyire is próbál a kormány arra hivatkozni, hogy a fóti gyermekek ügyében még döntés-előkészítés zajlik, és ezért tíz évre titkos minden, kibújt a szög a zsákból: a koratavasz óta zajló üzengetést követően most először írta le a kormány, hogy a fóti gyermekközpontban gondozott speciális szükségletű gyermekek elköltöztetéséről megszületett a döntés. Egy láthatóan nagyon rossz döntés.

blogborito.jpg

Az EMMI adatkérésemre küldött válasza konkrétan így hangzik: „Tájékoztatom, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpont (a továbbiakban: KIGYK) jelenlegi székhelyén működő központi speciális gyermekotthoni ellátás kivételével még nem született végleges döntés a gyermekvédelmi szakellátások konkrét új helyszíneire vonatkozóan.” (kiemelés tőlem). Ez azt jelenti, hogy mintegy 31 fóti gyermek esetében eldőlt: nem maradhatnak. Információim szerint az érintettek a mai napig semmilyen hivatalos tájékoztatást sem kaptak.

Kik a „specis” gyermekek?

A fóti gyermekközpontban van egy 32 férőhelyes speciális gyermekotthon, ahol a súlyos pszichés és disszociális zavarokkal küzdő, illetve pszichoaktív szereket használó fiúk gondozása, nevelése folyik. Összesen öt központi speci van az országban, mindegyik túlterhelt, várólistás. Ide azokat a legsúlyosabb pszichés állapotban levő, 12-18 év közötti fiatalokat hozzák szerte az országból, akik már több gyermekotthont és nevelőszülőt is megjártak, és szakértői bizottság mondta ki, hogy máshol nem nevelhetők. Ezeket a gyerekeket a legdurvább dolgok érték, súlyosan elhanyagolták, bántalmazták őket, sokan szerfüggők lettek fiatalon. Tényleg a legkiszolgáltatottabb gyermekekről beszélünk.

Nekik védettebb, zártabb környezetre, kötött napirendre, rengeteg foglalkozásra és sok-sok szakember következetes és összehangolt munkájára van szükségük. Nevelők, gyermekfelügyelők, pszichológusok, fejlesztő és gyógypedagógusok sora dolgozik a személyiségfejlesztésükön. A dolgozóknak óriási mentális és fizikai megterhelést jelent ez a munka, sokan pár hétig, sőt pár napig bírják. Ahogy egy gyermekfelügyelő fogalmazott nekem: ehhez olyan emberek kellenek, akik tudják, értik és akarják is ezt csinálni, ennyi pénzért. „Nagyon keserves küzdelem, sok visszaeséssel és kudarccal”.

A kormány arról mesél, hogy ők Fótot most „kitagolják”: a szerintük tömegintézményt kisebb, korszerűbb otthonokra cserélik, vagy nevelőszülőkhöz viszik a gyerekeket.  Végül is azt csak nem mondhatják, hogy kell nekik az a szép zöld őspark, „közel a repülőtér, exkluzív a hely” – ezt inkább a propagandasajtójukkal íratták meg. Csakhogy ha valaki a dolgok mélyére néz, látja: túl azon, hogy Fóton már megvalósult a kitagolás, értelmezhetetlen is erről beszélni a speciális ellátást igénylő gyerekek esetében -- még akkor is, ha léteznek speciális nevelőszülők. Belőlük ugyanis csak 15 (!) van az egész országban.

Tehát, hova kerülnének a gyermekek?

Mivel fiúkat fogadó központi speciális gyermekotthonból a fótin kívül csak kettő van az országban, világos, hova kerülnek a gyerekek: Zalaegerszegre és Kalocsára. Ezek a 48 férőhelyükkel már most létszám felettiek. Fót bezárásával csökken a speciális ellátást nyújtó központi intézmények száma – ahelyett, hogy férőhelyeket bővítenének azok számára, akik várólistán vannak.

kalocsa.jpg

zalaegerszeg.jpg

A legkritikusabb a szakemberkérdés. Ellenőriztem a https://kozigallas.gov.hu oldalon és az említett két intézménybe masszívan keresik is a szakembereket – döntően július 1-jei kezdéssel: 2-2 nevelőt és 1-1 gyermekfelügyelőt Zalaegerszegre és Kalocsára, 1 fejlesztő pedagógust, gyermekvédelmi asszisztenst, pszichológust, szakmai vezetőt és ápolót Zalaegerszegre. Április 15-én tették fel a hirdetéseket, most zajlik a pályáztatás. Magyarul helyzet van – és nekünk pár kérdésünk. A jelenlegi fóti 4, egyenként 8 fős csoport mellé összesen 8 nevelőre és 16 gyermekfelügyelőre/gyermekvédelmi asszisztensre lenne szükség, és akkor még nem beszéltünk a gyermekpszichológusokról, fejlesztő pedagógusokról, akiknek a munkája szintén nélkülözhetetlen.

Hogy akarnak két hónap alatt ennyi pozíciót betölteni úgy, hogy már most hiány van gyermekvédelmi dolgozókból? Ezekben a városokban most is komoly harcot folytatnak a megtartásukért, közel a határ – voltam ott, tudom. Masszívan munkaerőhiányos a szakma, kevesen bírják ezt a terhelést ilyen bérekért, az elvárások pedig egyre lejjebb kerülnek: nézzék meg, a kiírásokban még csak nem is feltétel a gyermekvédelmi területen szerzett tapasztalat, max. előnyt jelent a kiválasztásnál, a gyermekfelügyelőknél pedig elég egy OKJ-tanfolyam. Márpedig a speci nagyon komoly kihívás: ha a súlyosan problémás gyermekek mellé nem megfelelően képzett ember kerül, nulla gyakorlattal, az tovább fog rontani a gyermekek állapotán. És hangsúlyozom: a fóti gyerekekhez az ottani szakembereknél már megvan a kulcs –ha most elviszik őket, a gyermekek érdeke egyértelműen sérül.

A kormány jobban tenné, ha a változatosság kedvéért a már megszületett gyermekekkel is foglalkozna. Az lenne a minimum, hogy ne szedje le a sérült, beteg gyermekek otthonát, „mert közel a reptér”. Ami meg elvárható lenne, az a jelentős forrásbevonás és az azonnali bérfejlesztés, hogy a nem létező kormányhatározatokra hivatkozó fenntartó rendbe tételéről ne is beszéljek. Ami itt folyik, az felelőtlen, embertelen, szakmaiatlan és előkészítetlen, és ahány adatkérés, ahány kormányzati megszólalás, ez annál világosabb egyre több ember számára.

Csendben nem tudták elmutyizni, ezt elértük. De itt nem állhatunk meg: nem tehetik ki minden ok nélkül az ápolásra, gondozásra szoruló gyermekeket, vagy akkor az minden, csak nem gyermekvédelem. Már eddig is rengeteget ártott a gyermekeknek és gondozóiknak a bizonytalanság és a sok megválaszolatlan kérdés. Ha viszont nem fogadja őket kellő számú tapasztalt szakember az új helyen, a következmények beláthatatlanok. Továbbra is tartom: nem szabad kitenni a gyerekeket Fótról - ebben kérem mindenki segítségét. Maradjon Fót a gyermekeké és az őket gondozóké!

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadettblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8014794758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 Szél Bernadett vagyok.
Mondták, hogy a nők nem valók a politikába, mert nem bírjuk a karaktergyilkosságot. Akkor ezt elfelejthetik, mert erre már biztosan rácáfoltam. Léphetünk tovább. Lépjünk jó nagyot. Távolra azoktól, akik csak ezt látják a politikában, és közel azokhoz, akiknek mindez a bőrére megy. Ott van a lényeg. Velük van dolgunk. És mi vagyunk azok, akik tesszük a dolgunkat -- és mindenhol ott vagyunk. A boltban, a kórházban, a cégben, a gyárban, az iskolában, a piacon, az otthoni "láthatatlan munkában". Ebben a blogban mutatom, én mit adok hozzá a közös történetünkhöz. Figyeljenek, jöjjenek, és vigyázzanak: a nyugalom megzavarására alkalmas témák következnek, a szerző azon erőteljes igényével, hogy változzanak a dolgok. Tartsanak ki és tartsanak velem!

 

 

süti beállítások módosítása