A fóti gyermekeket sebesen ki akarja tenni a kormány, de az új befogadóknak elfelejtettek szólni

A kormány egyik leggyalázatosabb húzása készülődik éppen: minden jel arra mutat, komoly mutyi zajlik Fót környékén, a sikeres lopáshoz azonban útban van a Fidesznek pár beteg gyermek. Az emberminisztérium parancsra engedelmesen tudatta a Magyar Hírlap nevű kormánypropaganda-lappal, hogy a kormány kitart eredeti szándéka mellett, és véghezviszi a fóti gyermekközpont bezárását. Ma körbekérdeztem az illetékes intézményeket, és kiderült: a tervezett célállomások a mai napig semmilyen tájékoztatást nem kaptak, a szükséges szakemberek toborzása még el sem kezdődött, senki nem tud semmit három hónappal a tervezett bezárás előtt. Mondom a részleteket!

fo_tblog_2.jpg

Ma megkerestem az illetékes intézményeket: Zalaegerszeget, Kalocsát, Aszódot, de beszéltem az esztergomi intézménnyel is, hogy megtudjam – mit tudnak ők arról, hogy gyermekek érkeznek hozzájuk a felszámolandó fóti gyermekotthonból. A válasz röviden: semmit. Most február vége van, vagyis három hónapja lenne ezeknek a helyeknek a felkészülésre, ha komolyan veszi a kormány a májusi/első féléves határidőt, amit ugye maguknak adtak.

Számomra jól ismert helyek ezek, jártam mindenhol és meggyőződtem arról, hogyan dolgoznak erőn felül olyan emberek, akik se tisztességes béreket, se megfelelő munkakörülményeket nem kapnak a kormánytól. A férőhelybővítésekkel kapcsolatban ma azt az információt kaptam, hogy Zalaegerszegen már 80 százalékban elkészültek az új férőhelyek 24 fő számára, Kalocsa pedig készen áll plusz 8 fő befogadására -- de hogy ide a várólistás gyermekek jöhetnének, vagy valaki más, arról nincs kommunikáció. Aszód a legkeményebb ügy: ide hoznák az államtitkári válasz értelmében a menekült gyerekeket, 416 millió forint központi költségvetési forrásból 48 férőhelyet hoznának létre, de itt egy kapavágás sem történt, hozzá sem nyúltak ahhoz a romos épülethez, amit már a blogomban bemutattam. Hivatalos tájékoztatást egyik helyen sem kaptak az EMMI-től, és a szakemberek toborzása sem kezdődött meg.

  

(Így néz ki az az épület Aszódon, ahova a menekült gyermekeket tennék) 

Hangsúlyozom, már most a törvényileg megengedett 40 fő fölötti a létszám két érintett intézményben is, Zalaegerszegen 48 fő, Kalocsán 50. Ha odaviszik a fóti gyerekeket, 72-re és 58-ra nő a létszám. Ez nagyon súlyos terhet fog róni ezekre az intézményekre, amelyek már most sem tudnak megfelelő szakmai létszámmal működni. Nincs elég fejlesztő pedagógus, nevelő, gyermekpszichológus. Adódik is a nagy kérdés, mégis hogyan fognak tudni szakembereket felvenni úgy, hogy ezek az intézmények már most sem ütik meg az elvárható szakmai szintet.

És remélem, figyeltek: a gyönyörű ősparkban működő fóti intézményekből hurcolnák el a gyermekeket olyan intézményekbe, amelyek már most „tömegszerűek”, merthogy törvényi határ felett működnek, és iszonyú túlterheltek a dolgozók. Röviden tehát az, amit a kormány Fót kitagolásának nevez, nem más, mint a már most is túlzsúfolt, alulfinanszírozott, szakemberhiánnyal küzdő intézmények férőhelybővítése. A létszám felduzzasztásával ráadásul törvénysértésre kényszerítik ezeket az intézményeket, hiszen, ahogy írtam, maximum 40 főt lehetne itt ellátni.

Még egy fontos információ: szeretném, ha tudnák, milyen bérek vannak a szektorban, ugyanis ha ezt látják, érteni fogják, miért megy el sok megfáradt dolgozó inkább mosogatni az osztrák hüttékbe a nyugati határhoz közeli zalaegerszegi intézményből. Ma egy pedagógus végzettségű nevelő nettó 129 ezer forintot keres pályakezdőként, de 20 év munkával a háta mögött is csak nettó 182 ezer forintot. Az OKJ-s végzettséghez kötött gyermekvédelmi asszisztens és gyermekfelügyelő szociális pótlékokkal nettó 133 ezret keres, ha pályakezdő, és 20 év után is 136 ezerrel kell beérnie! A speciális otthoni pótlék pedig nevetséges összegű, bruttó 10 ezer forint – tehát ezt kapják azok, akik kőkemény szellemi, lelki, fizikai munkát végeznek a legnehezebb helyzetben lévő gyermekek érdekében.

Aki látja a rendszert belülről, jól tudja: felkopik az álla a gyermekvédelemnek, olyan kevés a pénz a rendszerben. Az alapellátás nem képes megbirkózni a problémákkal, nem tud segíteni a bajba jutott családokon – a kormány ugyanis nulla figyelmet és pénzt áldoz a legrosszabb helyzetben levő családokra. Emiatt egyre több problémás fiatal kerül a szakellátásba, ahol ide-oda dobálja őket a rendszer. A legsúlyosabb állapotban levő fiataloknak sokszor esélyük sincs megkapni a szükséges ellátást, mert nincs annyi férőhely. Fót bezárásával pedig tovább szűkül azon intézmények köre, amelyek ilyen fiatalokat fogadnak be. Pedig épphogy több ilyen intézményre lenne szükség – az alapellátás megerősítése mellett. Magasabb bérekre, több szakemberre, speciális pszichoterápiát végző pszichológusokra, fejlesztő pedagógusokra, magasabban képzett gyermekvédelmi asszisztensekre. A kiégést megelőző tréningekre, továbbképzésekre.

Én tovább folytatom a küzdelmet Fótért, mert a gyermekek nem ezt érdemlik – de azok sem, akik helyt állnak mellettük!

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadettblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9314654345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 Szél Bernadett vagyok.
Mondták, hogy a nők nem valók a politikába, mert nem bírjuk a karaktergyilkosságot. Akkor ezt elfelejthetik, mert erre már biztosan rácáfoltam. Léphetünk tovább. Lépjünk jó nagyot. Távolra azoktól, akik csak ezt látják a politikában, és közel azokhoz, akiknek mindez a bőrére megy. Ott van a lényeg. Velük van dolgunk. És mi vagyunk azok, akik tesszük a dolgunkat -- és mindenhol ott vagyunk. A boltban, a kórházban, a cégben, a gyárban, az iskolában, a piacon, az otthoni "láthatatlan munkában". Ebben a blogban mutatom, én mit adok hozzá a közös történetünkhöz. Figyeljenek, jöjjenek, és vigyázzanak: a nyugalom megzavarására alkalmas témák következnek, a szerző azon erőteljes igényével, hogy változzanak a dolgok. Tartsanak ki és tartsanak velem!

 

 

süti beállítások módosítása