Nehéz szülés lesz ez így

2019. február 12. - SzélBernadett

A kormány veretes, szülést promótáló akciótervvel csekkolt be a minap. A Terv kapcsán azonban beszélni kell pár alapvetésről. Gyermekvállaláskor köztudomásúan hosszú távú döntést hozunk, ezért mielőtt szülünk, sok mindent komplexen mérlegünk — például azt, hogyan tudja a gyermeket eltartani a család, mennyi időt tud vele tölteni a szülő, milyen oktatást kap, vagy épp milyen ellátást, ha beteg lesz vagy segítségre szorul. A lakosság egy része lazán pipálja ki ezeket a kérdéseket — de egy másik része nem. És ők vannak sokkal-sokkal többen. Velük mi a helyzet? Szülnek szépen, katonásan, vagy még nem tudják, mit üzen a Párt?! Nézzünk csak kicsit a dolgok mélyére!

szules_blog_2.jpg

Akárhogy is nézem, a Terv tele van olyan ígéretekkel, amik a három-, de leginkább négy- vagy annál is több gyerekeseknek kedveznek — és persze hogy közülük is az átlag felett keresőknek. Eddig ebben sok újdonság nincs, tudjuk, hogy a kormány alapvetően a jobban kereső sokgyerekesek után járó támogatásokkal kívánja megvalósítani a demográfiai fordulatot. Mondjuk eddig nem sikerült — és nem véletlenül. 

Még mindig a második gyermekért küzd az ország  

Alap: a számok ma már egyértelműen mutatják, hogy nincs fordulat, még biztató tendencia sem, két éve gyakorlatilag csökkennek a születésszámok.

Azt is tudjuk, hogy nem az a helyzet, hogy a harmadik, negyedik, sokadik gyermekek nem tudnak megszületni például azért, mert nincs pénz a családi autóra, hanem a legtöbb családban már az első és a második gyermek megszületése is kérdés. Sőt! Egyre több a gyermektelen, ma már 16 százaléknyian vannak, és az első gyerek után egyre kevesebben vállalják be a másodikat. Itt tartunk tehát most, sok-sok év demográfiai nyomasztás után.

Hozzáteszem ezek olyan alapismeretek, amiket a nemlomniczi-féle szakértők már milliószor elmondtak, de a Facebook-oldalamon kommentelő gyakorló szülők vagy nyitott szemmel járó emberek is pontosan látnak. A családok túlnyomó többségének egy gyermek vállalása is komoly szegénységi kockázat, és ők hosszú távon gondolkodnak. Pontosan tudják, hogy mire vállalkoznak, milyen anyagi és munkaerőpiaci következményei lesznek annak, ha jön a baba. Látják, mire futja a havi fizetésükből és mi az, ami már nem fér bele. És mivel mindezt látják, sokszor úgy döntenek, hogy nem vagy csak később vállalnak gyereket, vagy nem vállalják be a másodikat. És ez itt a gond, mert itt vannak tömegével azok a “kívánt gyermekek”, akikre alapozni lehetne a vágyott demográfiai fordulatot. De nem ennek a kormánynak. 

Amikor az alapokkal van baj

Jelenleg a Fidesz egy olyan országban sürgeti a három, sőt négy gyerek vállalását, ahol egy átlagfizetésből egy gyermek felnevelése is alig megoldható. Ahol például a 70-80 százalékban nőknek munkahelyet adó közszférában egy évtizede nem változott a bértábla, aminek már a háromnegyedét lefedi a most éppen nettó 99 és 129 ezer forintos minimálbér. Ahol a társadalom harmada él a 88 ezer forintos létminimum alatt és a dolgozók tizede még a szegénységből sem tud kitörni annak ellenére, hogy van munkája.

És a bérekkel nemcsak a potenciális szülők oldalán van gond, hanem a gyermekekkel foglalkozó szakembereknél is. A miniszterelnök egy szót sem mondott például azokról az orvosokról, akiknél ezek a gyerekek megszülethetnének, kórházakról, védőnőkről, gyermek- és iskolaorvosokról, pszichológusokról, akik az egészségükre vigyáznának. Pontosan tudjuk, hogy a magyar társadalom többsége az utolsó megtakarításával bélelt borítékkal futkos a törött csempéjű kórházi folyosókon.

De ott vannak a bölcsődei dolgozók, akiknek állítólag rendezték a bérét. Egy pályakezdő kisgyermeknevelő nettó 142 ezret keres, ha középfokú végzettségű, és – most figyeljenek – nettó 121 ezret, ha diplomás és a pedagógus bértábla szerint kapja a bérét. Ennyit a kisgyermeknevelői munka megbecsüléséről. Az óvópedagógusoknál dettó ez a helyzet, emlékeznek még Luca esetére. Aki beszél idegen nyelvet, megy Ausztriába, Németországba, Nagy-Britanniába. 

A bölcsődei férőhelyekkel kapcsolatban is csak az ígérgetés megy: hányszor ígérték már be, hogy most aztán tényleg soha nem látott bölcsődeépítés lesz itt? Aztán nem lett, az ígéret viszont egyre merészebb, most már teljes bölcsődei ellátásról beszél Orbán 2022-re. A probléma az, hogy először 2018-ra ígértek 60 ezer férőhelyet, aztán 2020-re módosult a határidő, most meg óriási bejelentésként adják el az újabb csúszást. Pedig a helyzet súlyos, valamivel több mint 47 ezer férőhely van (nem 50 ezer, mint Novák állítja), papíron még kevesebb is, mint 2016-ban, amikor a bölcsődei reform elindult. A gyerekek negyede bölcsődével ellátatlan helyen él és nemhogy csökkenne, nő a számuk.

Ezek nagyon súlyos rendszerproblémák és messze túlmutatnak a színes-szagos ígéreteken. Emberek tömegével nem foglalkozik a kormány, nem érdekli, milyen béreket keresnek, hány órákat dolgoznak, hogy viszonyul a munkáltatójuk ahhoz, ha gyermekük születik, van-e bölcsőde a közelükben, normális tömegközlekedés, megfelelő oktatás és egészségügyi ellátás. Nem foglalkozik velük, ha egyedül maradnak a gyerekükkel. Pedig ők vannak többen, akiknek tényleg arra van szükségük a gyermekvállaláshoz, hogy keressenek annyit 8 órával, amiből meg tudnak élni és legyen egy működő ország, benne működő közszolgáltatásokkal.

Amíg ezeknek az embereknek nem adjuk meg az elvárható minimumot, nem lesz itt semmilyen fordulat. Úgy mondom, hogy a kormány is megértse: mert itt tudnánk úgymond sokat szülni. Meg mondjuk a már meglévőket tisztességesen felnevelni. De nincs az a fekete lepel, ami eltakarja: Magyarországon továbbra is az alapokkal van a baj: a bérekkel. Rabszolgatörvényekkel pedig nem lesz demográfiai fordulat Magyarországon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadettblog.blog.hu/api/trackback/id/tr914621974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.12. 20:04:51

Jo hat az nyilvanvalo, hogy Bernieknek egy megszoritocsomag jonne jobban politikai okokbol, de a nepeknek be kell erni egy penzosztassal

bru hu hu

jajdehülyevagyok 2019.02.12. 20:38:08

Nem szerencsés, ha egy politikus ennyire hülyének nézi a választóit, mert döntéskor erős csalódás érheti.

Thierr 2019.02.12. 21:41:39

Olyan mintha a kormány álomvilágban élne. Itt a realitásban egy gyermek vállalása ezernyi dolgot jelenti, évtizedekre előre mutató döntést kell hozni, már nem elég csak a "szeretet kell és kész". Ha nem akarod, hogy a gyereknek esetleg ki kelljen mennie a mezőre legelni.
Azaz a stabilitás hozná meg ezt, ehhez meg idő kell, és ... stabilitás. Semmi szabadságharc. Nem lehet könnyű, ellenség állandóan kell (aki be akarja venni a várat), viszont ha van ellenség akkor nincs stabilitás, sem jövőkép, sem gyerek.

Kolompár Magneto 2019.02.12. 21:48:53

Berni, az a helyzet, hogy ti szart se csináltatok, meg az elvbarátaitok sem, most meg nagy szájjal magyarázzátok, hogy ez miért szar. Ja, hát ez egy korlátozottan hozzáférhető, a problémákat vagy sehogy, vagy kismértékben megoldó dolog, viszont a ti nulla eddigi teljesítményetekhez képest mégiscsak valami, szóval kínos ez a fintorgás. Érted, olyan ez, mint ha adnék egy kissrácnak egy szelet csokit, és te nekiállnál károgni, hogy egyfelől az elrontja a fogait, másfelől miért nem egy komplett csokitortát adtam, és különben is, miért nem egy másik gyereknek adtam akármit is, akinek szerinted jobb lett volna adni. Ebből jól nem fogtok kijönni, mert ez eleve úgy lett kitalálva, hogy kisebb részt ez egy támogatási program, nagyobb részt meg egy kommunikációs csapda, amibe ti már egy nap alatt látványosan nyakig másztatok azzal, hogy ütemesen teszitek magatokat röhejessé, hogy azon rinyáltok, hogy miért ad a kormány dolgozó fiataloknak pénzt a gyerekvállaláshoz. Nem sok eszetek van, ugye? :)

Ellenzéki Tüntető 2019.02.12. 22:00:22

" De nincs az a fekete lepel, ami eltakarja: Magyarországon továbbra is az alapokkal van a baj: a bérekkel"

ja jó, mert azok pont dinamikusan emelkednek.

zizi77 2019.02.12. 22:15:31

@Thierr: persze, igazad van, a stabilitás kell. De azért nézd meg Nyugat-Európát! Ott is irdatlan mértékben fogy a lakosság, mert a jobb és stabilabb gazdaság és életszínvonal ellenére sem vállalnak be annyi gyereket, mint kellene. Okot mindig lehet találni, hogy miért nem akar valaki szülni. Be kell látni, hogy egyszerűen elkényelmesedett a világ. Lehet mondani azt is, hogy mert átgondoltabbak vagyunk, de az igazság az, hogy a kényelem egyre inkább nagy úr, és a gyereknevelés minden, csak nem pihenés.

smkguru 2019.02.12. 22:38:25

A fiatalok helyében én azért várnék még a 4 gyerekkel.
Gyanítom, jönnek majd az apróbetűs részek, ha nem lesz rá elég pénz.
Meg azért a 4 gyerek tisztességes felnevelésének költségeit se hagyjuk ki az egyenletből!
Szerényen kérdezem:
Nem a már most aktív, fiatal munkavállalókat kellene inkább itthon tartani?
Sajnálom, hogy ezzel a kampánnyal inkább csak a túlélésre játszanak.

Thierr 2019.02.12. 23:12:31

Mindenki a túlélésre játszik. Te is, én is, ez bennünk van, alap emberi tulajdonság. Kormányban is van, emberekből áll, meg akarják tartani az elért szintjüket. Ki nem tenné.. Ők bedobnak egy nagyjából hihetőt, és szépen nem foglalkoznak azzal aki nem hiszi el mert logikai hibák vannak benne. Ha az emberek egy része Fidesz-szobrot emel, míg egy másik megkérdezi: ha ennyire erősödik az ország miért nem szembetűnő ez GDP növekedés üteme is, ez így teljesen rendben van.
A "fekete lepel" ott van, hogy minimálbér. Az emberek jó része ugyanannyit kap, csak nagyobb részben fehéret, de a fekete még mindíg van. És pont a megnövet fehér részből kap a kormány.

zizi77: ott a pont, ez az egész egy civilizációs betegség is lehet. Egyre többen vagyunk a középső kasztban, aminek ismerjük a jelentétés: a saját kényelme érdekében akár a szaporodásról is lemond. Akár ez miatt is csökkenhetünk. Népnevelési szlogen nem lehet ebből, sok a lehetséges szavazó az alsó néposztályból. (no offense)

Hát löködnek! 2019.02.12. 23:39:06

@Thierr: "ehhez meg idő kell, és ... stabilitás. Semmi szabadságharc."

Ezt azoknak kellene elmagyarázni, akik arra biztatták az embereket, hogy bénítsák meg az országot. Mintha attól nekik jobb lenne, hogy másnak is baja lesz. Teljesen igazad van, nem kell szabadságharc. Közös munka kell. És a képesség arra, hogy az ellenzék akár csak egyszer is képes legyen azt mondani a kormány valamelyik döntésére, hogy "jó", csak így, egyszerűen "de" nélkül.

Thierr 2019.02.13. 02:31:29

@Hát löködnek!: Normálisan nem bénítod meg azt, ahol élsz. Feltételezem, hogy úgy látják: nincs más választásuk, sarokba vannak szorítva. Nem tudjuk meddig tart, milyen méretet ölt, és mik lesznek a következményei az egésznek. Ez így senkinek sem jó.
Logikusan, nincs olyan akinek mindíg igaza van ahogy olyan sincs, hogy soha. Meg lehet beszélni, lehet vitázni, ettől válik civilizálttá az egász. Ha filmes klisékben gondolkodunk, akkor semleges helyszínen, 2-szer pár ember, higgadtan megbeszéli hogyan tovább. Nincs sértegetés, sem személyeskedés, indulatok kizárva. Fontos, hogy egyik félnek se legyen pofavesztés, a büszkeség nagy úr.

Larrikin 2019.02.13. 03:26:56

Sóhaj.....

9 év után nagyon elegem van a fideszből és Orbán Viktorból. A rendszerváltás, a demokrácia, az euro-atlanti értékalapú elköteleződés, a polgári társadalom árulójának tartom. Tette ezt ráadásul egy olyan történelmi pillanatban, ahol minden lehetősége meglett volna arra, hogy a gyurcsányizmuson átlépve az ország felzárkóztatásán, egy demokratikusabb, emberibb, jóléti társadalmon dolgozzon.

Ennél csak az elkeserítőbb, hogy derék ellenzéki vezéreink tetszőleges szakpolitikai kérdésben képesek magukból bohócot csinálni, tehetségtelen hordószónok módjára hetet-havat összehordani, a kormány kevés előremutató intézkedését ész nélkül, a saját politikai és emberi érdekeik ellenében is támadni.

A választók többsége temészetesen érzelmi alapon közelít meg minden politikai kérdést. A nemszeretem oldal minden megmozdulása rossz. A választók többsége amúgy sem rendelkezik elegendő ismerettel ahhoz, hogy érdemi elemzésnek vesse alá a fennálló helyzetet, a javasolt és meghozott intézkedéseket. Így egészen biztosan mindig lesz lelkes közönség az "ellenséget" szapuló értekezésekhez. De lehet ezzel választásokat nyerni? Ha véletlenül sikerül, lehet erre a szellemi teljesítményre politikát alapozni?

Hadd kérdezzem meg, mi ezek alapján Bernadett és követőinek politikai crédója? 50% béremelés a közalkalmazottaknak és a családtámogtás megvonása a "gazdagoktól"? Nem próbáltuk ezt már? Esetleg újításként több gyereket Borsodba?

Dzendör Sztadiz 2019.02.13. 05:17:18

S mi a Szél Bernadették demográfiai programja?
Mintha a családi kedvezmények megszüntetése és az alsó-középosztàly gennyesre adóztatása lett volna...

Semper Fidelis 2019.02.13. 06:25:36

200 sorban leírtad, hogy mit nem kell.

Akkor talán 10-ben leírhatnád, hogy szerinted mit kellene tenni.

A "progresszív többkulcsos szja" meg az "adjunk több családi pótlékot a szegényeknek" nem ér, mert az nem visz előre.

citrix 2019.02.13. 09:35:29

Prognózis: Tele van a város szerelemmel. Akár lehetne a párt kedvfokozó slágere is. A többi már tényleg a fiatalokon és a kevésbé fiatalokon múlik. Pl. Heidi Klum 45 évesen (hallva a kormány gyermekvállalást ösztönző terveiről) babát vár.

Van 2019.02.13. 10:27:03

@Semper Fidelis: Nem az egyszeri pénzt kellene szerintem tolni, mert úgyis 20-30 éven át fogod eltartani a gyerekeidet, a kezdeti pár milliós lökés nem sokat számít. Főleg, hogy hiába van mondjuk CSOK, ha az azonnal beépült a házak árába (azoknak is, akik nem tudják felvenni), ugyanez lesz pl. az autópiacon is.

Ott írja Bernadett a bevezetőben, hogy mi kell a gyerekneveléshez: idő, jó oktatási rendszer, jó egészségügy, kiszámítható jövő. Ebből az utóbbi hármat már sikerült lerombolni, de azt még lehet támogatni, hogy mennyi időt tudjon (hasznosan) a gyerekeivel tölteni a szülő.

konrada 2019.02.13. 11:03:57

@Van:
Ez azért elég nagy sz.pás, mert ezek a feltételek - a statisztikai adatok szerint - még az olyan gazdag nyugati országokban, mint Németország, Norvégia, stb... sincsenek meg, akkor mi mire számíthatunk???

(Vagy esetleg azok megvannak, és te tévedsz: mégsem csak az anyagiak a fontosak, legfeljebb pont fordítottan: egy társadalom minél inkább jóléti, annál inkább individualisták a tagjaik, és a család helyett magukat helyezik előtérbe...)

Thierr 2019.02.14. 05:11:26

@konrada: valaki írta kb 50-100 éve... A "fejlett civilizációk bukása" címen. Populizmus, bezárkózás, individualizmus, majd az említett civilizáció kiöregedik és eltűnik. Lehet pont ezt látjuk, ebben élünk, csupán lassan történik számunkra.
A 2. világháború is 2 perc, eddig tart amíg átfutod a bejegyzést. Legtöbben már azt sem tudják miért robbant ki az egész (a szereplőket viszont ismerik, még).