Nem leszünk Európa Kínája!

2018. december 08. - SzélBernadett

Emlékeznek? 2011, megérkezik az új Munka törvénykönyve. A kormány azzal érvelt, azért kell lepusztítani a munkavállalói jogokat, mert munkanélküliség van és a „rugalmasítással” majd új munkahelyek jönnek létre. Most 2018 van, teljes munkaerőhiány, és a kormány megint azzal érvel, hogy a „rugalmasítás” a megoldás. Bármi is van, ők a dolgozót húzzák le. Mert félreértés ne essék, a „rugalmasítás” magyar verzióján azt kell érteni, hogy „azt csinálnak a melóssal, amit akarnak – ahogy ezt ma a tüntetésen is hallottam.

link2.jpg

Amióta ez a rémálom beindult és majd rádöntöttük a Házat Kósára, Lezsákra, folyamatosan az érintettekkel konzultálok és minél mélyebbre megyek, egyre inkább azt látom, hogy az új szabályozás-tervezet egy ördöglakat.

Ott van például a fából vaskarika, az elrendelhető „önként vállalt túlmunka”. Ahogy egy szakszervezetis fogalmazott: „nálunk önkéntesség a véradásnál van, a munkavégzést elrendelni szokták”. Hiába mondja a kormány, hogy a munkavállaló és a munkáltató majd szépen megegyezik egymással a túlórákról, erről szó sincs, a munkaviszony természete nem ilyen. Mennyire lesz például önkéntes az a túlóra, amibe amiatt megy bele valaki, mert különben nem kap jó féléves értékelést és nem lesz bónusz? De a munkavállaló „hozzájárulásával” is lehetséges a munkarend-módosítás a javaslat szerint: ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a dolgozó dönthet úgy, hogy lemond a túlórapénzről, a beleegyezése ugyanis azt jelenti, hogy ugrik a pótlék -- na most mutasson nekem Kósa Lajos olyan dolgozót, aki önként és dalolva lemond a túlórapénzről! Mi ez, ha nem a munkáltató érdekeinek a gátlástalan kiszolgálása? Ezzel ellehetetlenítik a szakszervezetek azon törekvését is, hogy megdrágítsák az így elrendelt túlórát azzal, hogy súlyos pótlékot harcoljanak ki érte. Pedig kezdettől arról beszélnek, hogy ez a javaslat növeli a túlórával szerezhető pénzt, ennek éppen a fordítottja igaz: többet kell majd túlórázni, de kevesebb pénzért.

Egyébként ezzel az „önkéntes túlóra” javaslattal önmagával is szembemegy a Fidesz -- pár éve az új Munka törvénykönyvénél még az volt a mondás, hogy erősíteni akarják a kollektív megállapodásokat. Ehhez képest most épp az ellenkező irányba mennek. A Törvényalkotási bizottság módosítója szerint a 400 óra túlmunkára „egyénileg” lehet majd leszerződni, ami áttöri a kollektív megállapodások rendszerét. Rettentő veszélyes vizekre eveznek ezzel, mert olyan szintű kizsákmányolás előtt nyitnak utat, amivel szemben épphogy védelmet kellene nyújtaniuk. Ahogy az egyik szakszervezetis fogalmazott: kiszolgálóország lettünk, ahol a tőke mindenáron való kiszolgálása a cél.

A munkaidőkeret 3 évre emelése is arról szól, hogy lehetne még jobban játszani a túlórákkal. A szakszervezetek teljes megrökönyödéssel beszéltek erről: szerintük már az egy éves keret vagy elszámolási időszak is teljesen követhetetlen és a munkaidő végtelen variálására ad lehetőséget. Mivel a munkaidőkeretben tömbösített a munkabeosztás, ha a pihenőnapokat „lecsúsztatják”, akkor nem is kell túlórapénzt fizetni. Ennek a lehetőségét tágítaná a végtelenségig a 3 éves munkaidőkeret. Ráadásul, ha mégsem adnak ki minden pihenőnapot, akkor sem kell a keret végéig, azaz 3 teljes évig kifizetni a túlórapénzt. Ez is tehát egy olyan dolog, mintha Kósa Lajos beleírta volna a törvénybe, hogy a munkavállalók megegyezhetnek a munkáltatókkal úgy, hogy lemondanak a túlórapénzről. Megintcsak azt kérdem: ismer Kósa Lajos olyan dolgozót, aki belemenne, hogy 3 évig kelljen várnia a túlórapénz kifizetésére? Én nem. És nem is reális, egy dolgozó átlag egy évet tölt egy munkahelyen, ahogy azt a szakszervezetek mondták.

Készült egyébként egy kiváló felmérés, az Audi Hungária Független Szakszervezet végezte és egészen elképesztő eredmények születtek – amik, gondolom, más vállaltoknál is hasonlóak lennének. Például, hogy a munkaidő-beosztással már most gondok vannak, sok a túlóra, kevés idő jut a családra és a pihenésre, a dolgozók 70 %-a kimerült, folyton fáradt. Már az sem ritka, hogy a dolgozók azért vesznek ki egy nap szabadságot, hogy végre valamennyit pihenhessenek. Mindenhol halljuk, régi munkatársak is fontolgatják azt, hogy elhagyják a céget és külföldre mennek, mert nem bírják és mert egyszerűen nem tudnak időt tölteni a családjukkal. Fiatalok mennek tömegével külföldre, mert ott nemhogy többet kell kevesebb pénzért dolgozni, hanem kevesebbet több pénzért. És a kormány ahelyett, hogy ebbe az irányba menne, egyre csak ront a helyzeten. Kinyírja például a cafeteriát: az adómentes lakáscélú támogatással először belehajszolta az embereket a hitelekbe, most meg egyszerre kivezeti, ahogy az albérlet-támogatást vagy az egy évig élt diákhitel-törlesztési támogatást is. Mindig ugyanaz az átgondolatlan, felelőtlen kapkodás, amire nem lehet jövőt építeni.

És nem is akarnak, mert ha akarnának, beszélnének az érintettekkel. A nulla társadalmi párbeszéd, vagyis az a tény, hogy semmibe vették az embereket, legalább olyan felháborító, mint ez a javaslat maga. Ha valamit meg akar tanulni Kósa a németektől, az inkább az lehetne, ahogyan a szakszervezeteket a kezdetektől bevonják a folyamatba, de úgy, hogy a végén sokszor egységes javaslat születik az érdekképviseletek részéről – nem azért, mert egyik elnyomja a másikat, mint itthon, hanem azért, mert egyik partnernek tekinti a másikat. Ezt tanulja meg, illetve azt, hogy az ember nem robot: hogy gondolja Kósa, ha egy targoncás 12 órázni fog 3 napig, elfárad és baleset történik – olyan súlyoknál és értékeknél nem kis dolgokról beszélünk! – akkor mégis ki lesz a felelős?! Szerintem az a cég, amelyik egy ilyen törvényt alkalmazni mer, sőt, adott esetben lobbizik is érte – és nem az agyonhajszolt munkás.

Kiszolgálni a tőkét, mindenáron – nekik ez az irány. Ez a törvényjavaslat erről szól. Arról, hogy az az Orbán Viktor, aki azt mondta a magyaroknak, megvédi őket és harcolni fog a tőkével, most lazán odadobja a dolgozókat a nagy cégek kénye-kedvének. Mert azt akarja, hogy mi legyünk Európa legolcsóbb és legkiszolgáltatottabb munkavállalói, az az ország, amelyik képes mindig aláígérni. Most már ott tartunk, hogy a miniszter nem is szégyelli bevallani, hogy mindent odadob a tőke kedvéért. Így persze lehet, hogy egy ideig még itt kötnek ki az összeszerelő-üzemek, de már nem sokáig, mert kiürül az ország. Én egyébként nagyon kíváncsi lennék, hogy mit gondolnak a nagy német cégek erről a törvényről – vajon érvényesnek tartják-e a saját belső elvárásaikat a magyar „piacon” is - merthogy a nagy vállalatok nemes egyszerűséggel „piacokként” beszélnek az országokról. Mi azonban nem robotok vagyunk, és nem akarjuk úgy végezni, mint a kínai munkások, akik egy általuk legyártott 12600 forintos baba után 3,6 forintot kapnak.

A felelős kormányzati politika csakis a bérek emelése, a munkavállalói jogok erősítése és a magasabb hozzáadott értéket termelő munkafolyamatok bevonzása lehetne – a kormány ezzel ellenkező irányba megy. Egy szinte apolitikus ismerősöm mondta: Orbán itt karácsony előtt egyszerűen kiárusította a népet. Így kívánt ő most nekünk boldog karácsonyt. De nem dőlhet hátra, mert ezt nem hagyjuk annyiban. Hosszú távon nem lehet a nép ellenében kormányozni. Ma a tüntetés egy első lépés volt annak érdekében, hogy megmutassuk, minket nem lehet semmibe venni, nem fogjuk lenyelni a békát. Ki kell állnunk magunkért – mindenkinek ott, ahol van!

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadettblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8714461414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszkütyü 2018.12.08. 19:17:21

itt egy jó cikk a témában, amit a magamfajta átlagember is megért: www.napi.hu/magyar_vallalatok/tulora-rabszolgatorveny-munka-munkahely-gyaripar-munkaidokeret-fluktuacio.674436.html?fbclid=IwAR0B8Yfpjg_QywviPTQJizL7kEuEXyybjfdaEtW77TsRfxqoQ0iB938BVM4
Egyébként szerintem az ország kiszolgáltatottsága az autóipari multiknak Orbán idióta törvényei nélkül is egy időzített bomba. Nagyjából mindenki előtt világos hogy az autózásban forradalmi átalakulások küszöbén állunk. Kb 5-8 éven belül elkezdenek kiszorulni a belsőégésű motorral hajtott kocsik, és úgy általában az egyéni tulajdonú járművek. A fiatalok évről-évre kevesebben szereznek jogsit, egyszerűen nem érdekli őket. Nem fog hiányozni nekik a "redna-redna" érzés, inkább egy appal hívják az önvezető uber kocsit, abban lehet tovább simizni a telót.
Egész iparágak eltűnése várható mind a javítóipar, mind a beszállítók területén. Az elektromos autóhoz nem kell kipufogó, sebváltó, benzintank, turbó, injektor stb, az önvezető nem balesetezik, tehát nem kell tréleres, karosszériás, fényező, stb. Kérdeztem egyszer egy szalonban, miből áll egy Nissan Leaf szervizelése az ellenőrzéseken túl: -Hát pollenszűrőt cserélünk, még a fékek sem kopnak el a regeneratív fékezés miatt, mondta az értékesítő. Szóval láthatjuk hogy milyen kihívások várnak a kékgalléros osztályra anélkül is, hogy a fél országot a Merci, az Audi és a Suzuki tartja el. Most még munkaerőhiány van, de ez hatalmas munkanélküliségbe csaphat át néhány év múlva, ha nem változtatunk azon, hogy az ország összeszerelő droidtelepként van használva a multik által, Orbánék lelkes közreműködésével.

Visceroid 2018.12.09. 17:25:36

Nem leszünk, mi az EU (majd Európa) Észak-Koreája leszünk.

Bkkzol 2018.12.09. 17:44:22

Rendszeresen járok Kínába. Nem tűnik rossz helynek.
Különben a liberális, zöld..... ilyen olyan csoportok készek 40-80-100-200 %-al többet fizetni a telefonjukért, számítógépért..... azonnal elfelejthető a 4-10-20 ezres , de még a 40 ezres repülőjegyek......
Vegyék már tudomásul, hogy ezek a nyomott árak csak kizsákmányolással, környezetszennyezéssel lehet tartani.

röf 2018.12.09. 17:58:04

Bazzeg, mindig talál (érdemi mondanivaló híján) a sivár ellenzék valami gumicsontot, amiről elhitetik saját magukkal, hogy jól megfogták a kormányt.
Valójában a lónak egy darabját markolásszák, és azt hiszik, ettől lesznek a szavazók szemében hitelesek.
Nem.
Maradtok a helyeteken.

Gandosz 2018.12.09. 18:02:46

Szél Bernadett dolgozott valaha?
Olvasni tud? Gondolkodni? Mert ha igen, akkor rémhíreket terjeszt, tehát erkölcsileg problémás .

Gandosz 2018.12.09. 18:04:13

@röf:
hajléktalanok Gruevszki, Ceu, rabszolgák

Az összes témát bukják Szélék.

rallus 2018.12.09. 18:15:14

Orbán 2010-ben azzal kezdett, hogy a bankokat megadóztatva lehetetlenné tette, hogy szerencsétlen banki dolgozók évente nagyobbra cserélhessék a jachtjukat! A minimálbér folyamatos emelésével erősítette a leszakadottság érzetét azokban, akik soha életükben nem dolgoztak és nem is terveznek maguknak ilyen önsorsrontó megoldást. Ráadásul felszámolta a szocik legnagyobb szociálpolitikai vívmányát, a 20 000 forintos értékhatárú "megélhetési bűnözést"!
Napestig lehetne sorolni, de nem venném el Bernadett keservesen megkeresett kenyerét...

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.12.09. 18:27:15

De, Kína leszünk Ballibisztán helyett.

Cuhavidéki 2018.12.09. 18:41:27

Úgy látszik a BMW már megbánta, hogy Debrecenbe jön, nem !esz elég ember, ők meg nem ismerik azokat a magyar módszereket, hogyan lehet folyamatosan túlóráztatni az embereket (legalább is azt, aki erre hajlandó).

Nagy Anita Sv 2018.12.09. 18:43:46

@röf: ha van esze nem marad, elmegy ...

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.12.09. 18:58:59

Jopofa ez a Bernadett, de inkabb Orbannak hiszek.

jajdehülyevagyok 2018.12.09. 18:59:18

Baromság, hangulatkeltés, dilettantizmus. A lényeghez semmi köze, ez csak árt az ügynek. Láthatjuk mivé lett az LMP.

nemecsekerno_007 2018.12.09. 19:23:19

"Nem leszünk Európa Kínája!"

:))))))))) Ezt most hogy érti???

ZX 2018.12.09. 19:47:39

@röf: @Gandosz: @rallus: @maxval balcán bircaman: @Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: @jajdehülyevagyok: @Bkkzol:
Nagyon rövid leszek. A kurva anyátok!

Szél Bernadett helyében meg a laptopot elveszem a Kósától aztán széttöröm a padján. Vagy inkább a Kósa fején.

Lajos Kovács tanaka 2018.12.09. 19:50:41

Kedves Bernadett! Magának az életben nem volt munkahelye, fönöke, karrierje, félni valója az állása elvesztésétöl. Ön “született” pokitikus, nem ért semmhiez, de mindenhez hozzászól. Tényleg azt gondolja, hogy az ember, aki korábban a miniszterelnök jelöltje volt, majd a vereség után néhány hónappal ki is nyírják, az bármiben is hiteles tud maradni? Az Ön politikai karrierjének vége. Készüljön nyugodtan a civil pályára, mert három év múlva már nem lesznek olyan “civil” szervezetek, ahová még alibi alkalmazottnak még elmehetne!

GöTi 2018.12.09. 19:52:45

MUNKAERŐHIÁNY.

Tiszta vizet a fejekbe!

Illetékes közgazdász tanácsadó urak a politikus urakkal karöltve elkúrták a tervezést.

Ismert volt a lakosság létszáma, kor összetétele, területi megoszlása, a szülési hajlandóság, az iskolázottság adatai, a várható kivándorlás...

Létrehoztak területileg nagyon egyenetlen ipartelepítést, aránytalan, irreális munkaerő szükséglettel.

És most nem azt mondják, hogy
ELKÚRTUK,
hanem azt mondják, hogy
MUNKAERŐHIÁNY...

Köszönjük Emese!

röf 2018.12.09. 20:01:53

@ZX:
Azt mondod, hogy a kurva anyánkat...? Hm... és a tiéddel mi a helyzet?
Kis zabigyerek.
Ismered egyáltalán anyádat?
Ő az a féllábú rollerversenyző, aki a Makk Hetesben cimbalmozik.

arturdent 2018.12.09. 20:12:30

Kérdem én, hogy hogy lehet ma Magyarországon embertömegeket munkával ellátni. A rendszer váltás után ugye a magyar cégek java ki lett árusítva a többi meg tönkrement. Tehát a nyugat kilóra megvett minket és a szoc libek asszisztáltak hozzá mosolyogva. Tulajdonképpen már rabszolga nemzet vagyunk a 90-es évek óta. Orbán is kiszolgálja ezeket a köröket nem tehet mást, a külföldi cégek és az azt kiszolgáló magyar cégek alkotják ipari termelésünk javarészét. Nélkülük visszamegyünk Afganisztán szintjére. Természetesen azért is kap hideget meleget, ha megpróbálnak kézi vezérléssel magyar ipart létrehozni, szóval nagyon érdekelne, vajon ti (kedves Bernadett), hogy próbálnátok ezeket a kérdéseket megoldani, már mint a magyarok foglalkoztatását. Mert persze követlehetjük, hogy mi csak a magas hozzáadott értékű iparágakban akarunk dolgozni, de akkor azok a néptömegek akik alacsony képzetsséggel rendelkeznek és ők a nagy átlag mit csinálnának a ti szép új világotokban. Igazából amit leírtál az tök jól hangzik egy felületes olvasónak de ha mélyebben belegondolunk akkor ez a kérdés sokkal de sokkal bonyolultabb.

Billy Hill 2018.12.09. 21:32:41

@eszkütyü: Az új típusú autók (elektromos, hidrogénes, Mr Fusion-ös) már a párhuzamos dimenzióból maguktól huppannak át ide, azokat már nem kell gyártani egyáltalán! Az Audi is felteszi majd 5-8 év múlva a kezét, hogy ő most akkor bezár! Nem állnak át újabb típusok gyártására, hanem inkább felszámolják magukat, ez az egyetlen logikus lépés. Követi őket az Opel és a BMW is majd, nem akarnak ők már pénzt keresni, inkább nem készítenek semmit!!

aaabbbccc 2018.12.09. 23:05:04

azt a dilemmat legyen ledves feloldani, hogy a kormanyra ket es felmillio ember szavazott
es tizezer ember akarja megmondani, hogy mi legyen es kozben sajat magukat demokratanak mondjak

chrisred 2018.12.10. 05:51:48

@Visceroid: Jogos, a kínaiak a saját országuk cégeinek rabszolgái, inkább a pufók Kim árusítja ki az országának lakóit külföldre.

chrisred 2018.12.10. 05:54:53

@arturdent: Igen, ez a rendszerváltó politikai elit közös felelőssége. Viszont annak az elitnek a legnagyobb része már ment is a történelem szemétdombjára, közülük már csak egy politikai erő hiányzik onnan.

chrisred 2018.12.10. 05:58:01

@Lajos Kovács tanaka: Szerintem Orbánra meg a fideszesek legnagyobb részére igaz, amit leírt, Szél Bernadett dolgozott a szakmájában egy évtizedig, a versenyszférában is.

ZX 2018.12.10. 07:25:54

@röf: röfike húzz vissza a disznóóladba azt edd a moslékod amit 1g gazdád eléd rak.

nemecsekerno_007 2018.12.10. 08:56:00

@eszkütyü: Ez a szöveg a robotokról, önvezető autókról, megszűnő munkahelyekről egyszerű sales-es duma. El akarják adni nekünk azt amibe befektettek, különben előjön az, hogy a pénz annyit ér amennyi a papír fűtőértéke amire nyomták. Olyan ez mint a búcsúcédula árusítás, ha megveszed, üdvözülsz.

pityókaborsommelier 2018.12.10. 10:28:03

Látom gyülekeznek a narancstrollok. Majd elfogy az agitprop-osztály pénze, lesz is munkaerő dögivel. Kérdés, hogy a csavart be tudják-e hajtani?

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.10. 14:57:02

Egy élmény olvasni az európai értékrendű demokrata kommentelőket :)